Az oregano egészségügyi hatásai

Az oregano a menta család egyik gyógynövénye, amit a Földközi-tenger egyes régióiban termesztenek. Észak-Amerikában őshonos e növény, amit már több ezer éve használnak mint gyógy- és fűszernövény. Bár nincs bizonyíték az oregano egészségügyi hatásaira, a tapasztalatok több gyógyhatását bizonyítják: gombaellenes növényként tartják számon, ami ezenfelül ellátja a szervezetet antioxidánsokkal. Az oreganot sok ételhez használhatjuk, így nemcsak jobb ízt, hanem számos egészségügyi előnyt is biztosíthatunk neki.

oregano

Antibakteriális és gombaellenes előnyei

Az oreganoban kétféle illóolaj található: timol és karvakrol, melyeket a növény védekezésképp fejlesztett ki, hiszen ezek az anyagok gátolják a baktériumok és a gombák elszaporodását, beleértve azokat is, melyek súlyos betegségeket eredményeznének. Ezen túlmenően az oregano olajról köztudott, hogy gátolja az élesztőgombák, így a Candida albicans túlszaporodását is, így segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek a gombás fertőzések. Az oregano éppúgy megöli a baktériumokat, mint az olyan vényköteles antibiotikumok, mint a penicillin, a steptomycin és a vancomycin, sőt még a nátha ellen is védelmet nyújt.

Vitaminok és ásványi anyagok

Az oregano gazdag vitaminokban és tápanyagokban. 20 gramm szárított oreganoban 333 mg káliumot, 0,88 mg cinket, 8,8 mg vasat, 2,2 g fehérjét, 315 mg kalciumot, 0,92 mg magnéziumot és 8,56 g rostot tartalmaz, így szinte az összes létfontosságú tápanyagot megtaláljuk benne. Vitaminokban is gazdag: 1,24 mg B3-vitamint, 0,24 mg B6-vitamint tartalmaz.

Antioxidáns előnyei

Az oregano gazdag antioxidánsokban, melyek olyan anyagok, amik védik a sejteket a károsodástól. Lassítja a sejtek romlását, az öregedést. Sok gyümölcsnél és zöldségénél több antioxidánst tartalmaz, 20 gramm oregano például 10 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyban segíti a kollagén termelést és a fogak és íny egészségéért is felelős. Tartalmaz továbbá mintegy 3,6 mg E-vitamint, ami védi a vörösvérsejteket és segíti a C-vitamin és az A-vitamin felszívódását is.

Fűszerek ITT

Bálint cseppek oreganóolaj 50 ml

Bálint cseppek oreganó olaj 50 ml

A készítmény több mint 70%-ban telítetlen zsísavat, ami részben omega-6 zsírsav, ill. egyszeresen telítetlen zsírsavból olajsavat tartalmaz.

Ár: 2890 Ft
Megnézem
Vélemények (4)