A kakukkfű egészségügyi hatásai

A kakukkfű és annak olaja már több ezer éve része a hagyományos gyógyítási eljárásoknak az egész mediterrán térségben és azon túl is. A kakukkfűnek nemcsak az illata kellemes, hanem magas timol tartalmának köszönhetően egészségvédő hatással rendelkezik és egészségvédő tulajdonságai is jelentősek. A sokoldalú olaj jól működik a párologtatókban vagy testápoló termékek összetevőjeként. Használjuk óvatosan, mivel kis mennyiségben is irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát.

kakukkfu

A légzőszervek egészségének támogatása

A kakukkfűolaj segít a légutakról eltüntetni a felesleges nyálkát, amiben felszaporodhatnának a torokgyulladást vagy influenzát okozó mikróbák, így az olaj ideálisan használható a hideg okozta betegségek megelőzésében. A kakukkfű illóolajainak köszönhetően képes arra, hogy megszüntesse a bakteriális megbetegedéseket, derül ki a Teikyo Egyetem Orvosi Mikológiai Intézetének 2001-es tanulmányából. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a magas olajtartalmú kakukkfű hatékonyabbnak bizonyult, mint a hideg éjszakának kitett példányok.

Fertőtlenítés

A kakukkfű fenoljainak köszönhetően erős antiszeptikus tulajdonságokkal bír. Az I. világháborúban a kakukkfű fenoljait felhasználták mint antiszeptikus szert és természetes háztartási tisztítószerekbe is belekeverték. A kakukkfűolaj még az antibiotikum rezisztens törzsek, a Staphylococcus és Streptococcus baktériumokat is képes elpusztítani, valamint a Candidát is. Néhány cseppet öntve egy folyadékba kiváló szájvíz is lehet, így a rossz leheletet és a fogínygyulladást is meg lehet vele előzni. Háztartási fertőtlenítőhöz keverjünk össze néhány csepp antimikrobás olajat, pl. rozmaringot a kakukkfűolajjal.

A fejtetű kiirtása

A kakukkfű tisztító ereje kiterjed a parazitákra is. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a kakukkfűolaj, illóolaja, ecet és víz keveréke képes megölni a fejtetveket is.

Fájdalomcsillapítás

A bőrre tett kakukkfű ellazít és olajának a bőrbe dörzsölése stimulálja a vérkeringést, enyhíti az izomfájdalmat és az ízületi fájdalmat.

Fűszerek ITT

Bálint Kakukkfű csepp30 ml

-9% Bálint Kakukkfű csepp 30 ml

Évezredek óta közkedvelt és közismert fűszernövény a kakukkfű. Alkoholos kivonással készült belőle a kakukkfű csepp.

Ár: 2550 Ft
2790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!