A fahéj gyógyító tulajdonságai

A fahéj egy édeskés, aromás fűszer és gyógyhatású szer. Az ember által ismert legrégebbi fűszerek egyike. Felhasználási módjait és gyógyhatásait már a Kr. e. 2000-es években Kínában, Európában és Egyiptomban is feljegyezték. Kétféle fahéjat ismerünk: ceylonit és a cassiát, ami a kínai változat. A fahéj véralvadásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, fokozza az agy működését és hozzájárul a vastagbél egészségéhez. Ezenfelül segít a vércukorszint kontrollálásában is.

fahej

Gyulladás és baktériumok

A fahéj kérgének illóolajában háromféle hatóanyag található, melyek kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkeznek: ezek a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol. A fehéjaldehid rendelkezik véralvadásgátló tulajdonságokkal, így segítségével az egészségtelen vért könnyen el lehet távolítani. A fahéj gátolja a sejtmembrán arachidonsav kibocsátását, ami a gyulladásos válaszért felelős zsírsav.  Éppen ezért a fahéj előnyösen használ a gyulladásokra, így sokszor a reumás megbetegedések tüneteinek enyhítésére is felhasználják. A fahéj hatóanyagai antimikrobiálisak is, ezért segíthetnek megállítani a káros baktériumok és gombák túlszaporodását, így azokét is, melyek a candidáért vagy más gombás fertőzésekért felelősek. Mint egy erős antibakteriális szer a fahéj élelmiszertartósításra is kiválóan alkalmas, mivel megakadályozza az élelmiszerben terjedő kórokozók elszaporodását.

Vércukorszint-kontroll

A fahéj vércukorra gyakorolt pozitív hatása már régóta dokumentált. Az American Journal of Clinical Nutrition egyik tanulmánya szerint a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek fahéjjal történő ízesítése nagyban csökkentheti az étkezés után fellépő vércukorszintet. A magas szénhidráttartalmú ételek azért növelik meg a vércukorszintet, mert gyorsan kiürülnek a gyomorból, a fahéj viszont éppen ennek a sebességét csökkenti.

A fahéj azonban más módon is csökkenti a vércukorszintet. A 2-es típusú cukorbetegek esetében fogyasztott fahéj úgy tűnik, hogy képes javítani a sejtek inzulinra való érzékenységét, így azok jobban reagálnak majd erre az anyagra. Ezenkívül a fahéj gátolja annak az enzimnek a felszabadulását, ami kikapcsolná az inzulinreceptorokat, így a szervezet hatékonyabban képes felhasználni a glükózt. Már napi fél teáskanál fahéj elfogyasztása rendkívül hatékony lehet.

Agy

Néhány kutatás azt sugallja, hogy a fahéj íze és illata egyfajta kognitív serkentő és javítja a munkamemóriát, a vizuális memóriát.

Fűszerek ITT

BioCo Fahéj kivonattabletta 60db 1500mg

BioCo Fahéj kivonat tabletta 60db 1500mg

1500mg fahéj őrlemény tablettánként. Krómmal és kapormag kivonattal a normál vércukor szintért.

Ár: 3690 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!